Cu o experiență de peste 15 ani în domeniu, Irina Apostol este persoana care a reușit să transforme în artă măiestria de a prepara prăjituri. Urmând o tradiție de familie, a desăvârșit pasiunea pentru dulciuri tradiționale, transformându-le în adevărate minuni atât prin compoziție, cât și prin aspect. Irina deține în portofoliul personal mai multe diplome de specializare și perfecționare în confecționarea, modelarea și decorarea prăjiturilor și poate transforma orice idee într-un tort inedit, spectaculos, fără a face rabat la savoare. Principalele atuuri ale prăjiturilor sale sunt ingredientele naturale, calitatea și prospețimea. În continuare, vă invităm să aflați câteva dintre tainele ArtDessert.
- Spune-ne mai multe despre ArtDessert. Cum a luat naștere acest concept?
ArtDessert a luat naștere în urmă cu 12 ani pe când ne numeam Magic Royal, iar în anul 2015 am hotărât să facem o schimbare, deoarece ni se părea că prima denumire nu se potrivește. Totul a pornit de la deserturile pe care le cream. Ne-am gândit la torturile lucrate cu minuțiozitate și la tot ce ține de pasta de zahăr. Totul este o artă. Așa a început capitolul ArtDessert.
Părinții mei au avut o cofetărie și o patiserie în stil franțuzesc în Focșani și mi-am petrecut copilăria în acel univers. Acolo am avut maeștrii patiseri și cofetari francezi care ne-au împrumutat câteva secrete doar de ei știute. Apoi mi-am finalizat studiile la București (am urmat Dreptul și Finanțe bănci), dar nu mă regăseam în aceste domenii, așa că am pus bazele cofetăriei.
- De unde a pornit pasiunea ta pentru deserturi?
Pasiunea mea pentru deserturi a pornit de la bunica din Moldova, care făcea cozonaci, poale-n brâu, minciunele și gogoși. În clasa a patra, am început să adun rețete din revistele de prăjituri și din ziare. Am păstrat o agendă de pe vremea aceea în care am decupate o grămadă de rețete.
Prima rețetă pe care am făcut-o a fost chiar în clasa a patra și era vorba de un ecler. Nu știam că acesta este numele pe care îl poartă, deoarece la început am crezut că este un blat de tort. L-am introdus în cuptor, însă nu cunoșteam toate secretele. Nu știam că nu trebuie să deschid ușa și în momentul în care l-am scos s-a stricat. Am fost foarte dezamăgită, chiar am plâns. Și am rămas cu senzația că în nicio revistă nu găsești o rețeta potrivită.
- Ce îți place cel mai mult la această meserie și ce te-a determinat să alegi acest drum?
Încă este o pasiune și descopăr o mulțime de lucruri noi, chiar și după atâția ani. Nu îmi place să mănânc dulciuri, ci să le creez. Mă bucură faptul că deserturile mele sunt apreciate. Este o mulțumire sufletească de neegalat.
Am lucrat ca asistent universitar la Universitatea Dimitrie Cantemir, mi-a plăcut acea etapă, dar la un moment dat mi-am dat seama că nu pot să fac acest lucru la infinit și chiar dacă îmi place să învăț, mi-am dorit să ofer mai departe câteva dintre secretele mele dulci. Înainte de pandemie am înființat o școală care se numește Pastry Chef Academy și îmi doresc să duc mai departe conceptul.
- Care este combinația preferată de arome?
Nu am o combinație preferată de arome, însă în orice tort îmi place să descopăr fructe. Nu jeleuri sau alte arome artificiale, ci fructul proaspăt.
- Cine te-a inspirat de-a lungul timpului? Ai avut un mentor?
Așa cum am mai spus, primul mentor a fost bunica, apoi mama și maeștrii sosiți din Franța. Îmi pare foarte rău că nu am profitat de acel moment și să fi plecat undeva în vest ca să învăț, tot în ideea de a face ceva bine în România.
- Ce fel de desert îți place să alegi atunci când nu este conceput de tine?
Am câteva cofetării și laboratoare pe care le vizitez din când în când. Nu le numesc neapărat concurență, dar sunt persoane de la care gust noutățile și ce au mai produs între timp. Sunt câteva prăjituri din care mai gust atunci când am poftă de dulce.
- Ce înseamnă desertul pentru tine? Care e desertul tău preferat?
Desertul înseamnă totul, deși poate suna cliseistic. Mă culc cu gândul la prăjituri. Mă trezesc cu ele în minte. Este pasiunea mea și îmi place foarte mult. Și acasă mai fac prăjituri pentru familia mea. Un desert preferat nu am, dar îmi plac cele care conțin fructe.
- Care este trendul în materie de arome pentru anul acesta?
Clienții sunt foarte diferiți și fiecare își dorește o altă aromă.
- Ce provocări ai întâmpinat de-a lungul timpului?
Cea mai mare provocare de când am deschis până în acest moment este personalul. Nu există o stabilitate. Nu există oameni cu o cultură în acest domeniu. Cei care sunt capabili și mai serioși pun singuri bazele unei afaceri.
- Cum ți-ai ales primele rețete?
Primele rețete le am de la mama mea. Am încercat să le preiau cu toate că nu toate s-au potrivit, mama având cofetăria în Focșani. Încet, încet am ajuns să îmi creez propriile rețete potrivite pentru capitală.
- Cum decurge procesul de creație al unei prăjituri noi?
Am nevoie de cel puțin o lună de zile în care să fac teste cu toate ingredientele. E un proces de durată care necesită răbdare și timp.
- Cum îți alegi materia primă?
Este întotdeauna de cea mai bună calitate. Folosesc frișcă naturală cu grăsime de 40% și ciocolata este belgiană. Îmi caut cei mai buni furnizori, cele mai bune materii prime. Nu am făcut niciodată rabat și nu aș folosi vreodată frișcă vegetală sau creme la găleată. Nu aș putea mânca așa ceva. Nu aș putea să îi dau copilului meu așa ceva.
- Ce te inspiră în dezvoltarea preparatelor tale?
Orice. Orice văd pe stradă. Orice îmi atrage atenția. Dacă văd ceva pe Internet, imediat găsesc o variantă să o pun în aplicare.